Workshop met etiketten en etiquette

Aad van den Berg en Wim VenderbosHelemaal onbekend terrein was het niet voor de meeste deelnemers van de workshop Zakelijke Etiquette, toch waren uitleg, vragen en praktische oefeningen die Wim Venderbos voorschotelde goed om voor jezelf weer even de puntjes op de i te zetten. De ONZ-bijeenkomst werd in Sklik & Zo in Lichtenvoorde afgetrapt met een prima driegangendiner en afgesloten met goed verhaal van Aad van den Berg over de etiquette aan tafel en rondom het wijnglas.


Het zijn vaak kleine dingen die die in een relatie met een klant een duwtje in de juiste richting kunnen betekenen. Know, like, trust, aldus Wim: leer je klant kennen, zoek naar een klik en bouw vetrouwen op. Met de score van een vragenlijst kon iedereen voor zichzelf testen of je voldoende kennis van zakelijke etiquette bezat of dat er nog wel wat valt te verbeteren.
Aad van de Berg sloot bij Wim Venderbos aan met uitleg over ons gedrag aan tafel, waar je op moet letten en wat wel en niet done is. Van tafelschikking, bestek- en servetgebruik tot wijnen die uiteenlopende gerechten het best begeleiden. Daarbij gaf de wijnconnaisseur een aantal voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde combinaties. Gelukkig kregen we een uitdraai van zijn verhaal, zodat we die bij het eerstvolgende etentje als naslagwerk mee kunnen nemen. Aad had overigens op het laatste moment nog een Freundiaans foutje uit de titel van zijn voordracht gehaald en wijnetiketten toch maar gewijzigd in wijnetiquette.

FOTOALBUM Foto's: Bas Weetink / basweetink.nl

You are here In de media Workshop met etiketten en etiquette